50 anys dels Jocs de 1972

Ja fa 50 anys dels Jocs Olímpics de Sapporo i de Munic de 1972, així com dels Stoke Mandeville disputats a Heidelberg. Van ser uns Jocs molt significatius i que són recordats pel seu llegat i per la tragèdia.

Per primera vegada, uns Jocs Olímpics d’hivern se celebraven a Àsia, a la ciutat japonesa de Sapporo. Els Jocs Olímpics d’hivern de Sapporo van significar la primera i única medalla d’or fins llavors d’un esportista espanyol en uns Jocs Olímpics d’hivern, la de Paquito Fernández Ochoa.

Aquell estiu de 1972, Munic va acollir els Jocs Olímpics, marcats per la tragèdia de l’atemptat de Setembre Negre a la Vila Olímpica, però també per uns jocs amb un llegat vinculat a la ciutat i les primeres passes d’uns jocs sostenibles.

A Heidelberg, Alemanya, es va disputar la IV edició dels Jocs de Stoke Mandeville, on van destacar les plates dels nedadors Bertrand de Five i Francisco Benítez.

AUTORS
Joan Manel Surroca
Periodista expert en Olimpisme i col·laborador del Centre d´Estudis Olímpics i de l´Esport Joan Antoni Samaranch. Reconegut amb la categoria de plata de la Reial Ordre del Mèrit Esportiu i la de la Secretaria General de l’Esport amb motiu de la seva trajectòria professional.

Luis Sánchez
Coordinador del Centre d´Estudis Olímpics i de l´Esport Joan Antoni Samaranch. Historiador esportiu i doctorand per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Raül Vázquez
Responsable del Centre d´Estudis Olímpics i de l´Esport Joan Antoni Samaranch i del departament de col·lecció del Museu Olímpic i de l´Esport Joan Antoni Samaranch.