Els Jocs Esportius de Barcelona 1962 – 1966

Al llarg de tota la seva història esportiva, Barcelona ha estat pionera i motor d’innombrables esdeveniments esportius de rellevància, alguns de molt singulars. A inicis de l’agost de 1962, l’alcalde de Barcelona, Josep Maria de Porcioles, acompanyat del regidor d’Esports, Albert Assalit, informava als mitjans de comunicació de l’organització dels I Jocs Esportius de Barcelona – Època Moderna en el marc de les Festes de la Mercè. Una bona part del mèrit d’aquesta iniciativa li corresponia al periodista –i pioner de la marxa atlètica a Espanya– Lluís Meléndez.

El fil conductor d’aquesta iniciativa fou el centurió romà Luci Cecili Optat, veí de Barcino, que llegà en el segle II d.C. 250 denaris per a l’organització, cada any, d’uns jocs públics.

El que més crida l’atenció és que Lluís Meléndez va conèixer aquest llegat el 1932, en descobrir una làpida romana encastada en una cantonada dels carrers Arlet i Hèrcules. Com que el text estava en llatí va recórrer, per a la traducció, als serveis del director del Museu d’Història de Barcelona, Agustí Duran i Sanpere. Després, la làpida passaria a formar part del patrimoni del Museu Arqueològic situat a la falda de Montjuïc.