Diari Olímpic d’un Blocaire

El llibre que teniu a les vostres mans és el fruit d’un gran treball de recuperació de la memòriad’un periodista que ha estat en primera línia en moments molt importants de la història esportivabarcelonina.

El Joan Manel Surroca ha viscut grans canvis en la seva llarga vida professional, dels quals hasabut sempre treure’n la part positiva, i als quals s’hi sabut adaptar pujant a l’onada com si d’unsurfista es tractés. I aquesta darrera onada ha estat el mitjà més actual, les xarxes socials i el seubloc, El Marcador, http://elmarcadordejmsurroca.blogspot.com.es/, del qual en surt aquest llibre,i que ja ha complert el seu quart aniversari.

Quan em va explicar el seu projecte, no vaig dubtar ni un segon: s’havia de portar a la pràctica.La seva experiència, les seves vivències i els seus escrits serien d’utilitat per a moltes persones,estudiosos dels esports, de l’olimpisme, curiosos… I s’havia de publicar des de la FundacióBarcelona Olímpica.

Els Jocs Olímpics i Paralímpics deixen llegats com infraestructures, equipaments, espais a lesciutats, però també forma part d’aquest llegat la pròpia història, els esdeveniments que van succeiri que es poden identificar. En conseqüència, són llegats les dades que poden aportar els professionalsque van viure els fets en primera persona. Les notícies i l’actualitat acaben sent documentacióhistòrica útil com a curiositat, però també eina d’utilitat per als estudiosos dels esports,de l’olimpisme i de la història de les ciutats olímpiques.

Aquest llibre està ple d’informacions interessants, que van des de la vocació olímpica deBarcelona, els esportistes olímpics, noms propis amb històries singulars, passant per curiositatso efemèrides, o els canvis que van suposar les novetats tecnològiques, el fenomen televisiu o elpatrocini i la solidaritat.És un llibre de lectura distreta, alhora que molt acurada, amb un índex onomàstic per poder recuperarles històries una a una. Estic convençuda que fruireu de la seva lectura.